Lefkada: ainekset täydelliseen lomaan


 

Lefkada: ainekset täydelliseen lomaan 


Isoja rantoja ja pieniä kyliä


Lefkada hemmottelee turkoosin meriveden ja vaaleiden pikkukivirantojen ystävää. Saaren näyttävämmän rannat ovat etelä- ja länsipuolella, kun taas useimmat turistikylät ovat itäpuolella. Jo pelkästään tämän vuoksi kannattaa vuokrata auto tai skootteri. Myös itäpuolen rantaviiva on todella viehättävä saarinäkymineen ja vuoristosiluetteineen, mutta kun Lefkadalla ollaan, ei kannata missata vuosi toisensa jälkeen Kreikan parhaimmistoon äänestettyjä rantoja, mm. Porto Katsiki! Lefkada on todella vehreä saari: varsinkin pohjoisosassa on pinjametsiä, etelämpänä vanhoja oliivilehtoja. Metsien tuoksu on huumaava! Lefkadalla on myös toinen toistaan idyllisempiä kyliä, joihin kannattaa tutustua!


Minä kävin luoteisosassa Agios Nikitasin kylässä. (Britti)turismi oli läsnä, kuten myös pienet sadekuurot, mutta se ei pilannut tunnelmaa ollenkaan. Agios Nikitasin rannalta aukesi unenomainen, maalauksellinen maisema. 


Agios Nikitasin rannasta lähti lautta puolen tunnin välein viereiselle Milos Beach:ille, joka on vain veneellä saavutettavissa. Olin kuullut paljon kehuja rannasta, mutta sään vaihtelevuuden vuoksi en tarttunut tilaisuuteen. Iltapäiväkin oli jo aika pitkällä. 

Illan hämärtyessä suuntasin kohti Karyan vuoristokylää, jonka keskusaukiolla oli useita ravintoloita. Otin yksinkertaisen aterian: pari possu-souvlaki-varrasta, ranskalaisia, tsatsikia. Joskus yksinkertainen on juuri sitä parasta!  

Autoillen Lefkadan ympäri



Seuraavana päivänä lähdin kiertämään saarta myötäpäivään, ja ajattelin käydä sellaisissa paikoissa, joissa en viime reissullani ollut käynyt. Yksi niistä oli kaakkoisosassa sijaitseva Porosin kylä ja Mikros Gialos-ranta. Isot rannat eivät yleensä ole oikein minun juttuni, joten jos mahdollista, etsin mieluummin rauhaisan poukaman. Juuri ennen kääntymistä Mikros Gialos -rantaan huomasin vasemmalle johtavat portaat. Siellä oli vastassa tämmöinen näkymä (kuvat yllä)! Kivien katveessa oli iäkkäämpi pariskunta nauttimassa päivästään aurinkotuoleillaan. Vasemmalla äiti ja lapsi viettivät iloista uintihetkeä. Täällä pikkurannalla voisin viettää vaikka koko päivän! Minun pitäisi vain ehtiä ensin! :-)

Vassiliki ja Sivota bay


Lefkadan eteläosassa sijaitsevat suojaisa, purjehtijoiden suosima Sivota Bay, sekä toinen turistikylä, Vassiliki, jossa on oivat mahdollisuudet esimerkiksi purjelautailuun. Poikkesin molempiin nyt toista kertaa lounaspaikkaa etsiessäni. Sivotan sisäänheittäjät saivat minut lähtemään tyhjin käsin: ei tehnyt mieli mennä rannan ravintoloihin. Vassilikista bongaamani ravintola olikin kiinni kyseiseen kellonaikaan. Sieltä jäi käteen muutama valokuva uskomattoman turkoosin värisenä välkehtivästä vedestä sekä värikkäistä veneistä. 


Athani

Lopulta löysin lounaspaikkani Athanin kylästä. Athani oli yksi vaihtoehto, kun mietin majoitusta reissulleni. Helppouden ja myöhäisen saapumisajankohdan vuoksi valitsin kuitenkin Perigialin. Athaniin on Lefkada Townista jo aika pitkä ajomatka. Mutta rauhaa rakastavalle paikka olisi kyllä täydellinen! Varsinkin, jos haluaa viettää päivän tai pari kuuluisilla Porto Katsiki- tai Egremni-rannoilla. Athani sijaitsee aivan molempien läheisyydessä, ja sitä ympäröivät vanhat, tunnelmalliset oliivilehdot. Matkalla lupaavasti pilkahtelevia merimaisemia unohtamatta! 

Porto Katsiki 



Lefkadan kuuluisin ranta, Porto Katsiki, tuskin jättää ketään kylmäksi. Siluetin nähdessään ei voi kuin huokaista ihastuksesta. Porto Katsiki lukeutuu monen mielestä Kreikan, ja koko Euroopan kauneimpiin rantoihin. Sää oli puolipilvinen, mutta päätin kuitenkin laskeutua rantaan nauttimaan sen ainutlaatuisesta tunnelmasta. 

Ennen sitä, Instagramin innoittamana yritin päästä näköalapaikalle, mutta nopeasti havaitsin sen liian riskaabeliksi. 


Portaat ovat todella huonossa kunnossa, ja paikka on suljettu varoitusnauhoin. Ethän siis edes yritä, jos henkikultasi on sinulle kallis! 

Rannalla istuskellessa taisin tirauttaa pienen onnen kyyneleen. Jotain taikaa näissä maisemissa vain on. Oliko minulla taas liian vähän aikaa Lefkakselle..?

FLY ME sun&star bar


Exanthian kylässä sijaitsevan Rachi- ravintolan ja sen yhteydessä toimivan FLY ME sun&star bar:in hulppeat maisemat auringonlaskun aikaan olivat yksi asia, minkä reissullani halusin kokea. Rachiin ei otettu pöytävarauksia, ja sinne jonottaminen ei tuntunut järkevältä vaihtoehdolta, joten tyydyin cocktail-baarin tarjontaan. Ilma oli puolipilvinen, mikä lupasi hyvää: tänään olisi mahdollista nähdä auringonlasku "pilvien päällä". Löysin oman nurkkaukseni viiniköynnöksen varjosta ja tilasin lasillisen valkoviiniä. Kaikki mahdolliset istumapaikat alkoivat pikkuhiljaa täyttyä. 

...ja olihan se!


Exanthian sijainti on hyödynnetty täydellisesti. Kuulin paikallisen sanovan: "Aiemmin täällä ei ollut mitään, mutta nyt tänne tulevat kaikki." Auringonlaskun kajo seurasi minua loppuun asti matkallani vuoriston poikki, kun ajoin takaisin yöpaikkaani. Tämä päivä antoi paljon ihania muistoja! 






















Kommentit

  1. Onpa hienon ja ainutlaatuisen näkyinen auringonlasku! En muista itse ikinä nähneeni tuollaista, vaikka monesti olenkin ollut ihailemassa auringonlaskua jossain korkealla. Myös kaikki rannat näyttävät todella kauniilta, vesi on upean väristä ja tykkään todella paljon tuosta karuuden ja vehreyden yhdistelmästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikko, oli tuuria matkassa mukana! Ilta, jolloin alunperin halusin mennä oli pilvinen ja sateinen...mutta viimeisenä iltana onnisti 😊Auringonlaskuja on upeaa bongailla. Joonianmeren saarten rannat on Kreikan parhaimmat! Rakastan tuon alueen vehreyttä ja metsiä. Jyrkät ja dramaattiset kalliot ja vaaleat "bebble beach"-rannat, ja ne tuoksut, kun kävelet oliivilehdossa auringon lämmön hyväillessä ihoa. Niitä hetkiä on mukavaa muistella keskellä talvea.

      Poista
  2. Kyllä tuolla Lefkaksella vaan on kaunista! Juttu ja kuvat sai miettimään, että oliskohan ensi kesänä uusintakäynnin paikka... Joonialla ei olis hullumpaa hypellä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lefkadan kanssa kävi vähän niin, että se taitaa nyt kuulua vakiorepertuaariin.. syksyllä, jos matkaan pääsen, olisi tarkoitus kierrellä Joonianmmeren saaria -ja Lefkadallekin olisi varattu taas vajaa viikko 😁

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit