Kefalonia: Seikkailijan aarreaitta


Kefalonia -Seikkailijan aarreaitta


Saarihyppelyn startti 


Joonianmeren saarihyppelyni syyskuussa 2022 starttasi suorilla Aegeanin lennoilla Ateenaan. Olin varannut erikseen jatkolennot Olympic Airlinesilta: lähtöpäivänä samalle illalle (Ateena-Kefalonia) ja tulomatkalla kotilentoa edeltävälle päivälle (Korfu-Ateena). Suunnitelmani oli seuraava: 6 yötä Kefalonia (Argostoli + Sami), 4 yötä Ithaka (Vathy + Stavros), 4 yötä Lefkas (Kalamitsi) ja 3 yötä Korfu (Dassia). Kefaloniassa olin myös vuokrannut auton etukäteen lentokentältä. 

AirBnB:n kautta löytyi edullinen Studio Argostolista, saaren pääkaupungista; hintaa yölle jäi 24,09€. Studioon olin enemmän kuin tyytyväinen! Sijainti aivan Argostolin keskusaukion tuntumassa, keittiö, remontoitu wc ja rauhallinen ympäristö olivat edullisen hinnan lisäksi asunnon valtit. Tässä asunnossa vietin 4 yötä, ja seuraavat 2 yötä majoituin Sami:ssa, josta pääsi kätevästi lautalla Ithakalle. Jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut järkevämpää majoittua 2 yötä Argostolin sijasta saaren pohjoisosassa, sillä nyt ajoin sinne monena päivänä. 

Aina uudella saarella ei tiedä,  mistä paikoista tykkää, ja tästä syystä olen pyrkinyt majoittumaan jonnekin, mistä on helppo liikkua joka suuntaan saarta tutkimaan. Yleensä siis pääkaupunkiin tai -kylään. Kefalonia on kuitenkin niin iso saari, että välimatkat ovat joka tapauksessa pitkiä. Saaren pohjoisosan kylät Assos ja Fiscardo sekä hurmaavat pikkukivirannat ihastuttivat siinä määrin, että niitä piti päästä tutkimaan yhä uudelleen, ja ajomatkaa kertyi lopulta aika paljon. Siksi suosittelenkin ehdottomasti varaamaan majoituksen ainakin osaksi aikaa saaren pohjoisosasta!



Argostolin asunnosta näkyi auringonnousu.

Täältä tullaan, Assos! 


Ensimmäinen aamuni Argostolissa avautui hieman pilvisenä, pientä sadettakin ripsautti välillä. Suuntasin aamukahville satamakadulle, agendana etsiä lähin ruokakauppa. Pidempiaikaisissa majoittumisissa olen suosinut keittiötä, koska tykkään syödä ainakin aamu- ja iltapalan majoituspaikassani. Yleensä vuokraan asunnon, jolloin ei pääse nauttimaan hotelliaamiaisesta. Tässä asunnossa vuokranantaja oli järjestänyt ison hedelmäkorin, missä oli mm. Viinirypäleitä ja muita sesongin hedelmiä. Se oli tosi kiva yllätys! Perus loma-aamiaiseni koostuu yleensä vihanneksista, juustosta ja hummuksesta sekä kreikkalaisesta jogurtista manteleiden kera. Ainakaan näiden elintarvikkeiden hinnat eivät tosin ole Kreikassa erityisen edullisia Suomeen verrattuna, poikkeuksena vihreä paprika, jota saa edullisesti (joskus alle 2€ kilohinnalla).


Ensimmäinen tutkimusretkeni suuntautui Assokseen, jonne on Argostolista reilut 30km matka. Valitsin rantaa pitkin kulkevan reitin kahdesta eri vaihtoehdosta. Toinen reitti kulki ylempänä vuoristossa, molempiin meni aikaa noin tunti ja oli mutkaa, nousua ja laskua -sekä henkeäsalpaavia maisemia! Monen kurvin takaa tupsahti eteen vuohilauma ruokailemassa, eli kovin kovaa ei voinut kaasutella.  

Vuorimaisema Kefalonialla ei ole yhtä vehreää kuin esimerkiksi Lefkaksella tai Ithakalla. Saarelta jäivät mieleen sinisen ja ruskean sävyt, isot korkeuserot ja tietynlainen "villeys" . Kefalonialla on kuulemma hieman erilainen mentaliteetti: siellä turismi ei ole samalla tavalla keskiössä, kuin monella muulla saarella. Kokemukseni mukaan tämä heijastui välillä myös asiakaspalveluun, verrattuna naapurisaariin. Toisaalta, myös muutamat mieleenpainuvimmat, positiiviset asiakaspalvelutilanteet tapahtuivat juuri Kefaloniassa! Oli aitoa avuliaisuutta ja ystävällisyyttä, mutta myös suoranaista ärtymystä ja töykeyttä.

Assoksen kylä on yksi Kefalonian päänähtävyyksistä, ja kyllä, se oli juuri niin kaunis, ellei jopa kauniimpi, kuin kuvissa! Jo laskeutuminen alas kylään mutkikasta tietä pitkin enteili hyvää: puut, maisemat.. tiesin, että tästä paikasta tulisin pitämään. 




Kävelyreitti ylös Assoksen linnoitukselle suorastaan kutsui valokuvaamaan. Siellä täällä oli pieniä rantapoukamia, ja jopa oman privaattipoukaman saattoi löytää, jos oli riittävän ajoissa liikkeellä. Lounas oli mukava nauttia veden äärellä ihastellen Assoksen tunnelmaa, joka oli selvästi erilainen verrattuna esimerkiksi Fiscardoon. Fiscardo on enemmän "jet set" -tyylinen, Assos enemmän omissa oloissaan, hieman erillään muusta. Intiimimpi, satumaisempi ja sympaattisempi pastellinvärisine taloineen.




Assos kaukaa kuvattuna: kuin sadusta. 

Fiscardossa läpikulkumatkalla



Ficardossa olin käynyt kerran aikaisemmin, edellisenä vuonna Lefkaksen Nidristä käsin. Kefaloniaa 1953 koetelleen maanjäristyksen jäljiltä saarella jälleenrakennettiin lähes koko raennuskanta, ainoastaan Fiscardon talot säilyivät. Fiscardon tunnelma on hienostuneempi. Satama-alue on täynnä tyylikkäitä ravintoloita. Lähellä on muutamia uimarantoja: Paralia Foki ja Paralia Emplisi näistä lähimmät.

Yksi lempireiteistäni oli Fiscardon ja Paralia Fokin välinen tieosuus. Oli mukavaa kulkea rantaa pitkin, poispäin sataman vilinästä ja sukeltaa Fiscardon kauniiden talojen joukkoon. Iltapäivä oli paahteinen, mutta itse ranta ei kutsunut jäämään, vaan matka sai jatkua. 


Kefalonia on täynnä upeita rantoja, joista kuuden päivän aikana en ehtinyt nähdä kuin murto-osan. Kirjoitan kuitenkin oman postauksen niistä, joilla kävin ja jotka jäivät erityisesti mieleen. Niinpä tässä postauksessa en mene aiheeseen tarkemmin, vaan keskityn muihin asioihin, joita Kefalonia matkailijalle tarjoilee.

Tunnelmapaloja


Tässä muutamia lomani kohokohtia kuvien muodossa. 


Paralia Dafnoudilta pääsee patikkapolkua pitkin ihastelemaan upeita merimaisemia. Vastarannalla Lefkaksen saari. Kallio oli todella rosoinen, mutta houkutteli viipymään hetken ja nauttimaan rauhasta, auringon lämmöstä ja leppeästä merituulesta. 


Maukasta tonnikalapihviä Olive Lounge:ssa. Kefalonian reissun hienoin illallinen. Yksinmatkaavana yleensä skippaan fiinimmät ruokapaikat, ja pitäydyn rennoissa tavernoissa -tai jopa pikaruokapaikoissa. Olive Lounge:en suuntasin Tripadvisorin innoittamana. Hieno maisema, loistava asiakaspalvelu sekä tietenkin erinomainen ruoka kruunasivat illan! 


 

Spartian kylässä oli pakko pysähtyä kuvaamaan. Mitkä värit ja kukkaloisto! Taustalla siintävät vuoret ovat tyypillistä Kefaloniaa.

Usein mietin matkoillani, miltä tuntuisi tehdä töitä tällaisissa maisemissa? Kyllästyykö näihin koskaan? Esteetikkona kauneudesta tuntuu saavan voimaa. Kokevatkohan muut samoin?

Saint Theodoren majakalla Argostolissa voi katsella auringonlaskua. 

Laskevan auringon kajo värjää vuoret vaaleanpunaisiksi Argostolissa. 

Bongasin matkalla Samiin Agia Effimian kylän, joka oli niin kutsuva, että majoituttuani Samiin suuntasin suoraan tähän vanhaan kalastajakylään viettämään iltapäivää Samin sijasta! Monta illallispaikkavaihtoehtoakin olisi ollut tarjolla, mutta päädyin nauttimaan reissuni ensimmäisen appelsiinipiirakan jäätelöllä, ihaillen lukuisia purjeveneitä Agia Effimian satamassa. Kylä on purjehtijoiden suosiossa. Ja missä purjehtijat viihtyvät, siellä viihdyn minäkin!
 

Samin ja Agia Effimian välillä on ihastuttavia rantapoukamia, mm. Paralia Agia Paraskevi. 

Samissa vietin kaikenkaikkiaan kaksi yötä. Oikeastaan yksikin olisi riittänyt. Samista lähtevät Ithakan lautat, minkä vuoksi kaupunki valikoitui majoituspaikkojen listalleni. Lähellä on myös Melissani Cave, joka minulla jäi valitetavasti seuraavaan kertaan. Jonoa oli paljon; kyseessä on yksi Kefalonian päänähtävyyksistä. (Parkkipaikalla oli useita busseja, ja jonotusaika oli vähintään tunti.) Samin lähellä on myös suosittu Antisamos beach, jonne toki minäkin ajelin, kun halusin kuuluisan, kauniin rannan nähdä. Organisoidut, isot rannat vain eivät tunnu olevan juttuni, joten en jäänyt pidemmäksi aikaa  rantaelämästä nauttimaan. Iltauinti suoritettiin hotellin lähellä Karavomilos beach:illa, josta oli lyhyt matka omaan huoneeseen kuivattelemaan. 
 

Hotellini Sami:ssa oli Staggia Studios, jonka villi puutarha sai aikaan ihastuksen huokauksia. Hotellin tunnelmasta voi aistia, että se oli omistajiensa/omistajansa toteutunut unelma, ja sitä oli vaalittu persoonallisella otteella. Myönnettäköön, että moni asia olisi kaivannut modernisointia -mutta omistajan avuliaisuus, hotellin hyvä sijainti ja todella maistuva aamupala paikallisine tuotteineen (mm. taivaallinen vuohenjuusto!) paikkasivat mahdolliset puutteet. Oikein mainio majoitusvaihtoehto budjettimatkailijalle!



Olin päättänyt siirtyä Ithakalle lähtevään lauttaan jo hyvissä ajoin ennen kukonlaulua, ja odotukset uuden saaren suhteen olivat korkealla. Sain edellisenä iltana aamupalaksi toivomani tuotteet huoneeni jääkaappiin, mikä oli jälleen kerran loistavaa palvelua Staggia Studios:in emännältä. 

Vajaassa viikossa ehti saada Kefaloniasta jonkinlaisen käsityksen, mutta paljon jäi vielä nähtävää ja koettavaa seuraavaan kertaan. Tulevaisuus näyttää, tuleeko toista kertaa Kefaloniassa. Epäilemättä siellä viihtyisi kyllä viikon jos toisenkin, mutta bucket list kun vain tuntuu kasvavan kasvamistaan, mitä enemmän Kreikka-rakkautta ruokkii. Pienemmät saaret on helpompi ns. "ottaa haltuun", mikä on varmasti myös osa niiden viehätystä. Kefaloniassa hengästytti, kun saareen yritti tutustua hyvin lyhyessä ajassa. Se vaikutti hieman, kun iso osa lomasta meni autoillessa -välillä vieläpä samoja reittejä. Löytyi kuitenkin ihania paikkoja, tuli todettua, että ihan kaikkea en ehtinyt mitä suunnittelin -mutta pakottavaa tarvetta palata ei syntynyt -ainakaan vielä. En kuitenkaan pistäisi vastaan, jos joskus aukeaisikin mahdollisuus tulla takaisin: nyt tiedän, mitkä paikat skippaan suosiolla ja minne vielä haluan mennä! ..Ja ne rannat: Kefalonia lyö sellaisen tarjonnan eetteriin niin määrällisesti kuin laadullisesti, että sitä on vaikea minkään muun saaren päihittää. Jos olet ns. rantaihminen, Kefaloniaa kannattaa todellakin harkita lomakohteeksi! Kefalonian rannoista oma postaus tulossa pian, pysythän kuulolla :-)




























Kommentit

  1. Vieläkään ei Kreikassa ole tullut käytyä, mutta aina kun lukee juttuja Kreikkaan liittyen, tulee olo, että tuonne olisikin kiva lähteä käymään. Saapa nähdä, koska meidän ensimmäinen matka Kreikkaan toteutuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kreikka on kyllä omalla tavallaan monipuolinen kohde, toisaalta tuttu ja turvallinen, mutta tarjoaa myös seikkailua sopivassa paketissa!

      Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Hei, onpa mukavaa, kun sinäkin asuit Staggian Studios-paikassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, oli kyllä mainio majoitus, hyvä sijainti ja persoonallisuutta ei puuttunut!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit